Home  |  Contact us   |  Site Map
KAWNEER WAS THE DESIGNER'S FAVOURITE FOR CHELTENHAM
 

Glazedsystems by Kawneer feature on the redevelopment of Cheltenham Racecourse.

Architectural aluminium systems from leading UK manufacturer Kawneer werespecified for the redevelopment of CheltenhamRacecourse, The Jockey Club's largest-ever single investment, to “set aquality standard”.


The £45 million project feature's Kawneer's AA®100 zone-drainedfully-capped and mullion-drained SSG (Structurally Silicone Glazed) curtainwalling systems with inset AA®3572 lift/slide doors, AA®541 top-hung casementwindows, AA®3720 folding/sliding doors and series 190 heavy duty commercialentrance doors.

 

They were installed for main contractor Kier Construction by specialistsub-contractor and Kawneer-approved installer Aluminium Sashes on all levels ofthe 7,500m2 state-of-the-art multi-level, amphitheatre-like PrincessRoyal Grandstand. The project was completed over 18 months in time for The 2016festival.

Designed by regular Kawneer specifiers Roberts Limbrick architects,the 6,500-capacity grandstand was constructed of steel frame with reconstitutedstone plinth and composite cladding above, interlaced with the two types ofKawneer curtain walling. It replaces the previous “A&R” block which wasbuilt in the 1920s, the Royal Box, which was built in 1952, the tote terrace and55 other boxes which were built in the 1920s and 1930s.

Roberts Limbrick senior associate James Vincent said: “The projectrequired a high level of collaboration with all stakeholders and the D&Bcontractor. The site is in greenbelt so special circumstances had to be justified.

“We specified the Kawneer products to set a quality standard and theyhave been used throughout all levels of the new grandstand. They play a veryimportant role in the project, lightening the architecture and providingsuperior views of the horse racing whilst having solar protective features.”

He added: “The glazed elements had a positive effect on the buildingdesign. The abutments with composite cladding and reconstituted stone were wellconsidered which was fundamental to achieving the air tightness requirements.”

Aluminium Sashes' operations director Paul Seabright said: “Thelogistics of installation were challenging in this case as the terraced,multi-level grandstand had a 24m cantilevered overhang roof.”

The redevelopment also included a re-defined and re-routed horse walkfrom the parade ring to the racecourse, and major improvements to ground-levelcirculation to and from and around the parade ring and new grandstand and to andfrom the tented village.

It also featured a major new elevated deck circulation at level 2, anintegrated refurbishment of the See You Then bar and weighing room building,and a review and reorganisation of pedestrian movement around the parade ringon multiple levels to and from the paddock and the racecourse and eastwardsacross the horse walk to the Guinness Village area.

ENDS

Photo:Martin Cleveland Photography

<< Back to Press List